Terugblik Algemene Ledenvergadering

op .

Op 8 juni j.l. vond de “jaarvergadering” plaats. Bij aanvang werd een moment stilte in acht genomen ter nagedachtenis aan Jan Willem de Lange. 

Het bestuur informeerde de aanwezigen vervolgens over de belangrijke ontwikkelingen rondom verkoop van abonnementen en de organisatie van de trainingen en wedstrijden op de Vechtsebanen. Zij gaf een toelichting op de aanleiding, de kansen, maar ook de onzekerheden die dat met zich mee brengt. De jaarstukken 2017 - 2018, de contributie 2018 - 2019 en de begroting 2018 – 2019 werden vastgesteld. De commissies deden verslag van de activiteiten in het afgelopen jaar en blikten vooruit op het komende seizoen. 

Lieven Simons en Hans Kwakman zijn toegetreden tot het bestuur van onze vereniging. Lieven gaat nieuwe impulsen geven aan de redactiecommissie. Hij heeft de afgelopen maanden al het beheer van de website over genomen van Jolanda Los. Hans Kwakman volgt Edwin Kaats op als het voorzitter van de Technische Commissie. Edwin heeft deze rol vele jaren met verve heeft vervuld. 

De belangrijkste punten van de ALV zijn terug te lezen in het concept verslag.

Kosten lidmaatschap seizoen 2018-2019

op .

Op de ALV is de contributie voor het seizoen 2018 – 2019 vastgesteld. Nadat de contributie  een aantal jaren gelijk is gebleven, is deze voor komend seizoen verhoogd. Hiermee bieden we het hoofd aan stijgende verenigingskosten, zoals ijshuur voor clubkampioenschappen, huur skeeleraccommodatie, investering in trainersopleidingen.
 

De prijzen voor het schaatsabonnement en de wedstrijdlicentie blijven gelijk aan voorgaand seizoen.

Wel wijzigen de kosten voor deelname aan wedstrijden. Voor langebaan wedstrijden zijn de eerste 5 wedstrijden inbegrepen in het wedstrijdabonnement, daarna geldt een bijdrage van € 2,- per wedstrijd. Deze wordt direct per automatische incasso geïnd bij inschrijving. Voor Marathon wedstrijden geldt een eenmalige bijdrage van € 25,-. Ook dit bedrag wordt, na inschrijving, per automatische incasso geïnd.

In memoriam Jan Willem de Lange

op .

Jan Willem de Lange, zijn hart klopte voor de jeugd

Op 12 mei overleed op 68-jarige leeftijd Jan Willem de Lange. We nemen veel te vroeg afscheid van een mooi mens, een toegewijde trainer en een enthousiast schaatser van onze recreantengroep.

DSC 0121

 Jan Willem heeft een hele generatie in Soest en omstreken de beginselen van de schaatssport bijgebracht. Maar wat hij vooral ook wilde overbrengen was het plezier in het schaatsen. De “fun”, dat is waar het hem om ging. Daarin is hij met lof geslaagd.

Zo vonden veel kinderen het prachtig dat zijn droogtrainingen vaak eindigden met een leuk spel, zoals verstoppertje in de duinen. Maar al te vaak liepen zijn trainingen uit, omdat nog niet iedereen was terug-gevonden. Dit tot ongeduld van menig ouder. Ook op het ijs bedacht Jan Willem allerlei oefeningen om de jeugd op speelse wijze de fijne kneepjes van het schaatsen bij te brengen. De bus naar de ijsbaan was voor veel kinderen elke zaterdagmiddag weer een schoolreisje. Vooral de terugreis was vaak een feest. Jan Willem liep met de afvalzak door de bus, maakte met iedereen een praatje en genoot zichtbaar van alle gezelligheid.

Met hart en ziel ontfermde hij zich over zijn pupillen. Elke nieuwe lichting kende hij in no time bij naam. En jouw naam vergat hij daarna nooit meer, al had je inmiddels jaren geleden de vereniging verlaten. Het moeten meer dan 500 namen zijn geweest.

Hij was er altijd en ruim op tijd om iedereen op te vangen. Op zaterdagmiddag bij de bus, op dinsdagmiddag om het hek bij AV Pijnenburg te openen. Hij moet in zijn tijd bij Cap Gemini menig vergadering uitgerend zijn, want te laat komen op de training was gewoon geen optie. En kon er op de Peter’s Baan getraind worden op natuurijs, dan stond hij er ook. Soms wel drie avonden in de week.

Jaar op jaar leefde hij toe naar de grote evenementen bij het jeugdschaatsen: de jeugdelfstedentocht, het diplomaschaatsen, de clubkampioenschappen. En vol trots kon hij achteraf dan vertellen over de vorderingen van al zijn pupillen. Ook hun teleurstelling beleefde hij mee, maar hij verzon altijd een oplossing. Een ster op je diploma als je het niveau van voorgaand jaar niet had overtroffen. Bij een val op de clubkampioenschappen moest er opnieuw gereden kunnen worden, ET of niet. Een hand en opbeurende woorden na een val op bij de jeugdelfstedentocht. Steeds maar weer opstaan, doorgaan, en vooral plezier blijven houden, dat straalde hij uit.

Zijn pupillen loslaten viel hem zwaarder. Als schaatsers toe waren aan doorstroming, hield hij ze liever toch nog een jaartje bij de jeugd. Soms was er wat overredingskracht nodig, maar uiteindelijk liet hij ze gaan. Omdat ook hij wel inzag dat dit voor de ontwikkeling van zijn pupillen het beste was. Hij hield ook graag vast aan “hoe het altijd ging” bij het jeugdschaatsen. Nieuwe ideëen bekeek hij met enige scepsis, maar nam ze altijd serieus in overweging. Eenmaal overtuigd was hij vervolgens de grootste promotor van vernieuwingen zoals het schaatsvaardigheids-rapport en de invoering van de schaatshelm. Zo bleef het jeugd-schaatsen zich onder zijn trainerschap ontwikkelen.

ODSC 0527p sommige momenten kwam in Jan Willem ook een winnaarsmentaliteit boven. Zoals bij de uitvraag van vrijwilligers voor het schoolschaatsen. Negen van de tien keer was hij de eerste die zich aanmeldde. Die ene keer dat iemand hem voor was, voelde welhaast als een teleurstelling. Het tekent zijn loyaliteit.

Naast het trainerschap was Jan Willem zelf ook een enthousiast schaatser binnen onze recreantengroep. Maar het trainersbloed kroop waar het niet gaan kon. Steeds had hij wel weer een tip voor één van zijn groepsgenoten en soms zelfs voor de trainer. Zelf bleef hij ook leren. Voor de algemene clubkampioenschappen oefende hij zelfs de down start.

Jan Willem heeft zich lang geleden een doel gesteld: 25 jaar trainerschap bij de jeugd. Die mijlpaal bereikte hij in 2017. Zijn benoeming tot lid van verdienste was dan ook dik verdiend. Maar van stoppen wilde hij nog niets weten. De laatste email die we van hem ontvingen spreekt boekdelen:

Sinds ruim een jaar weer een tochtje gemaakt op m’n racefiets (uit 1966...). Geïnspireerd ook door de Giro. Weer beetje kracht opdoen. Het resetten van m’n hart is ongeveer 1 jaar geleden. Deze zomer wil ik m’n conditie substantieel opvoeren voor het schaatsen komende winter. Olé!

Afgelopen maandag zou dan ook het startschot geklonken hebben voor zijn 27e seizoen. Tot ieders verbijstering bleef het ijzingwekkend stil …. Jan Willem, we zullen je enorm missen.

Namens de leden en alle vrijwilligers van SSV Eemland wensen we de familie van Jan Willem veel sterkte met de verwerking van het verdriet.

Bestuur SSV Eemland

19 mei 2018

 

 

 

 

 

 

Wil je graag beter leren skeeleren? Start 2 Skate gaat van start!

op .

Start 2 Skate zomereditie 2018

SSV EEMLAND PAKT DE WISSELBEKER BIJ DE PLOEGENACHTERVOLGING!

op .

18 februari jl. werd de ploegenachtervolging gehouden. De verenigingen van Zeist, Woudenberg, Amersfoort, Nijkerk en Eemland waren present. In totaal reden er 23 teams mee, waarvan 6 van Eemland. Bedoeling is om als vereniging met 4 teams of meer deel te nemen. 4 teams worden meegenomen in de einduitslag.

De ploegenachtervolging is een prachtig onderdeel. 2x4 ronden (ivm de tijd werd het dit keer 1x4 en 1x3) volle bak en finishen met minimaal 3 man/vrouw! Het tijdstip van het evenement vergde wel wat doorzettingsvermogen. Om 22.30 uur was de start. Toch best koud (rond het vriespunt) met een beetje wind over de baan. Uiteindelijk waren we om 24.00 uur klaar. Dan nog de prijsuitreiking en voor je het weet is het 01.00 uur….

SSV Eemland startte dus met 6 teams. 4 licentieteamrijders, 1 recreantenteam en een juniorenteam. Uiteraard is er, in de weken voorafgaand aan dit evenement, veelvuldig geoefend op de startopstelling, de start zelf, het in elkaars slag rijden, de tactiek van het wisselen en het vlak houden van de rondetijden. Zelfs rijders van andere trainingsuren werden opgeroepen om mee te trainen met de teams. Alles, om maar te komen tot een optimaal samenspel tussen rijders en de maximale prestatie! 
En gepresteerd werd er! Ik denk dat we niet misstaan bij de ploegenachtervolging in Pyeongchang ;-). Bloed, zweet en tranen op de Vechtse Banen. 

Bekijk een filmpje van de ploegenachtervolging op onze Facebook pagina!

Uiteindelijk worden de twee tijden van de teams gemiddeld en via een ingenieus puntensysteem wordt de uitslag berekend. En na enkele minuten in spanning afwachten, kwam de jury met het eindoordeel. SSV Eemland wint de ploegenachtervolging! Een kleine hick-up, de wisselbeker blijkt nog niet boven tafel te zijn… Bij AIJV wordt nu koortsachtig gezocht waar deze zich kan bevinden en dan zal hij met koerier bij ons worden bezorgd!
Hoewel het wedstrijdelement toch altijd wat extra’s brengt, gaat deze avond er ook gewoon om dat je met z’n allen een plezierige avond beleeft. Inspanning en ontspanning gaan bij de ploegenachtervolging hand in hand!

Wie weet zien we jullie volgend jaar ook bij de ploegenachtervolging?

Talisha Renes en Mathijs Kwakman clubkampioenen jeugd!

op .

Dit jaar werd op 11 februari 2018 het jaarlijkse clubkampioenschap van de jeugdgroep gecombineerd met het overall clubkampioenschap van SSV Eemland op De Vechtse Banen in Utrecht. Er waren in totaal 43 pupillen aanwezig. Er werd gestreden over de afstanden 100 meter en 300 meter. Tevens mochten de snelste pupillen meerijden op de 500 meter bij het overall clubkampioenschap.20180211 1830 IMG 0791 tmbn

Als toetje werd er nog een massa-start georganiseerd (deze telde niet mee voor het klassement). Voor onze jongste deelnemers over 1 en 2 ronden. Voor de wat meer ervaren pupillen over 3 ronden.

Alle familie, kennissen, vrienden en vriendinnen langs de kant zorgde voor een prima sfeer en luidruchtige aanmoedigingen. En die aanmoedigingen hielpen onze pupillen weer om zo goed mogelijk te schaatsen, maar vooral ook om een hele fijne en plezierige middag te hebben!

20180211 1709 IMG 0745 tmbnNa een uitgebreide uitleg aan onze pupillen over wat wel en niet mag op een echte wedstrijdbaan, begon de wedstrijd. En het is toch wel spannend en best lastig om dan te wachten op het startschot en in je baan te blijven als je zo je best doet. En wat is die buitenbocht op de 300 meter toch lang en lastig als je niet gewend bent om die te rijden! Maar alle pupillen gingen er vol overgave in en er hoefden er maar een paar over te rijden in verband met een valpartij of een verkeerde finish. Dus iedereen prima gedaan! 

Bij de meisjes prolongeerde Talisha Renes haar titel voor het derde seizoen op rij! Op de 100 m wist Talisha 0,37 sec voor Willemijn Deen te finishen. Op de 300 m wist ze haar voorsprong met nog eens 0,87 sec te vergroten. Met haar twee tweede plaatsen veroverde Willemijn het zilver. Lisan Verheijen legde beslag op de derde plaats overall.

Bij de jongens werd, net zoals in het seizoen 2016-2017, Mathijs Kwakman de winnaar. Na winst op de 100m wist Mathijs op de 300m een flink gat te slaan, waardoor hij met een verschil van bijna 5,1 seconden het kampioenschap won. Door twee knappe tweede plaatsen werd Levi Kapp tweede. Timo van Endt werd op beide afstanden derde en dus derde overall.20180211 1910 IMG 0807 tmbn

De 500m werd bij de jongens gewonnen door Mathijs Kwakman in een tijd van 1.00.64, gevolgd door Levi Kapp (1.04.24) en Timo van Endt (1.13.91). Bij de meisjes won Talisha Renes in een tijd van 1.02.17, gevolgd door Lisan Verheijen (1.03.63) en Willemijn Deen (1.05.74).

Klik hier voor een overzicht van alle tijden!

Al met al was het een prachtige middag, waarbij de jeugd kon genieten van de 500 en 1.500 meter van onze ‘cracks’ en waarbij onze masters en recreanten hartstochtelijk werden aangemoedigd door het jeugdige publiek en hun aanhang. Veel dank aan alle mensen die aanwezig waren, door jullie aanmoedigingen hebben onze pupillen genoten. Ook veel dank aan alle vrijwilligers zonder wie een dergelijke organisatie nooit van de grond kan komen. Jullie enthousiasme en inzet is onbetaalbaar!

Klik hier voor alle foto's van het clubkampioenschap!

Jeugdgroep SSV Eemland schaatst jeugdelfstedentocht

op .

Er kon niet geschaatst worden op de Petersbaan en de ijsbaan Baarn, maar gelukkig heeft de Jeugdgroep van SSV Eemland afgelopen zaterdag wel met 94 kinderen de jaarlijkse Jeugdelfstedentocht op De Vechtsebanen in Utrecht kunnen rijden. Samen met vele kinderen uit de regio stonden zij om 9:45 uur al te trappelen in de startkooi, alsof het de startkooi in de WTC Expohal in Leeuwarden was. Om 10:00 uur klonk het ‘It Giet Oan’ en gingen de hekken open. Klunend werd begonnen aan de zorgvuldig nagebootste tocht-der-tochten.

De speciaal uitgezette route ging over zowel de binnen- als de buitenbaan van aangeklede Vechtsebanen. Tussen beide banen lag een kluunparcours en vooral de binnenbaan was indrukwekkend omgebouwd. In de mistige hal lag een slingertraject tussen rietkragen en onder bruggetjes door. Bij ieder belsignaal mochten de SSV Eemlanders stempels halen bij de 11 stempelhokjes, die ook allemaal weer een kopie waren van markante gebouwen uit die Friese plaatsen. Tussendoor werd langs het parcours genoten van koek en zopie. Iedere deelnemer ontving van de sponsor Jumbo een rugzak met “elfstedenproviand”! Als afsluiting van het evenement kregen alle deelnemers na afloop het Elfstedenkruisje.

Nu dit nostalgische onderdeel achter de rug is, maken de kinderen zich op voor de laatste sportieve afsluiter: het diplomaschaatsen!

Jeugdgroep SSV Eemland 

 

Wesly Dijs en Sara van Vliet clubkampioenen seizoen 2017-2018

op .

Clubkampioenschap

Dit jaar werd op 11 februari 2018 het jaarlijkse clubkampioenschap voor masters en recreanten (incl. junioren) gecombineerd met het jeugdclubkampioenschap van SSV Eemland op De Vechtse Banen in Utrecht. Er waren in totaal 38 rijders aanwezig. De wedstrijdrijders reden de 500 meter, 1.500 meter en de beste 8 reden de 3.000 meter. De recreanten reden de 500 meter en de 1.000 meter.

Het gecombineerde kampioenschap zorgde voor een prachtige sfeer op en naast de baan. Onze pupillen zagen ‘cracks’ als Wesly Dijs, Jan Hamers en Sara van Vliet over de baan vliegen. En door het gecombineerde kampioenschap stond er langs de kant, ondanks een venijnig koud windje, veel publiek om iedereen aan te moedigen.

Recreanten20180211 2118 IMG 0837 tmbn

Bij de heren recreanten won Fred Lensink de 500 meter in een tijd van 54.76 sec. 2e werd Jelmer van der Gugten (55.58 sec) en Gabri Storm eindigde als 3e (1.06.60). De 1.000 meter werd eveneens een prooi voor Fred in een tijd van 1.49.27, gevolgd door Jelmer (1.59.09). Helaas werden de overige 2 recreanten wegens een foutieve wissel op de 1000 meter gediskwalificeerd, waardoor Fred het overall klassement bij de recreanten won, gevolgd door Jelmer van der Gugten.

Bij de dames recreanten waren er 2 deelnemers. Jacqueline de Zeeuw won de 500 meter (1.03.89) en de 1.000 meter (2.12.37). Daarmee werd zij 1e in het algemeen klassement. Arline Spierenburg reed op de 500 meter een tijd van 1.09.48 en op de 1.000 meter 2.23.49 en werd daarmee 2e in het algemeen klassement.

Wedstrijdrijders

20180211 2130 IMG 0850 tmbnWesly Dijs won de 500 meter in een prima tijd van 37.99 sec. Jan Hamers werd tweede met 38.75 sec. en Dirk Hamers bezette de 3e plek (41.79 sec.). Op de 1.500 meter vergrootte Wesly zijn voorsprong aanzienlijk. Met een tijd van 1.51.07 was hij ruim sneller dan Jan (2.00.55) en Dirk Hamers (2.13.37). Ook 3.000 meter was een prooi voor Wesly in een tijd van 4.09.14. Vlak daarachter eindigde Jan Hamers (4.10.06). Dirk Hamers eindigde als 3e (4.47.08).

Daarmee werd Wesly 1e in het algemeen klassement, gevolgd door Jan (2e) en Dirk (3e) Hamers.

Bij de dames won Sara van Vliet de 500 meter in een tijd van 47.24, daarachter eindigde Leoniek Anema met een persoonlijk record van 48.97 sec. op de 2e plaats, gevolgd door Liotte Smits (49.37). Sara won de 1.500 meter met een tijd van 2.36.59, gevolgd door Leoniek ( 2.39.98) en Liotte (2.41.88). Op de 3.000 meter liet Sara haar marathon talent zien en won deze afstand in een tijd van 5.08.05, gevolgd door Leoniek (5.44.98) en Liotte (5.54.43)

In het algemeen klassement werd Sara 1e, gevolgd door Leoniek Anema (2e) en Liotte Smits (3e).

Al met al was het een prachtige middag, waarbij de jeugd kon genieten van de 500 en 1.500 meter van onze ‘cracks’ en waarbij onze wedstrijdrijders en recreanten hartstochtelijk werden aangemoedigd door het jeugdige publiek en hun aanhang. Veel dank aan alle vrijwilligers zonder wie een dergelijke organisatie nooit van de grond kan komen. Jullie enthousiasme en inzet is onbetaalbaar!

Bekijk hier de volledige uitslag

 Klik hier voor alle foto's van het clubkampioenschap!