Mathijs Kwakman en Talisha Renes clubkampioenen Jeugd SSV Eemland

op .

Foto podium jeugd SSV Eemland 2016 2017klein

Als afsluiting van een geslaagd schaatsseizoen werden op de feestelijke slotmiddag van de jeugdgroep van Schaats- en Skeelervereniging Eemland op 25 maart alle deelnemers aan het clubkampioenschap gehuldigd. Ook werden de door de alle jeugdleden behaalde diploma’s uitgereikt.

De jaarlijkse clubkampioenschappen van de jeugdgroep werden dit jaar op 18 maart op de speciaal hiervoor afgehuurde ijsbaan van Sportboulevard Dordrecht verreden. Er werd gestreden over de wedstrijdafstanden 60 meter en een ronde van 275 meter. Per leeftijdscategorie, van Pupillen F van 7 jaar tot Pupillen A tot 13 jaar, is een klassement opgemaakt. Ook is er voor zowel de jongens als de meisjes een algemeen klassement opgemaakt waarvan de winnaars zich een jaar lang de clubkampioenen mogen noemen van de jeugdgroep van SSV Eemland.

Bij de meisjes prolongeerde Talisha Renes de titel. Op de 60 m wist Talisha 0,28 sec voor Lisan Verheijen te finishen. Op de 275m wist ze haar voorsprong met 0,38 sec te vergroten. Met haar twee tweede plaatsen veroverde Lisan het zilver. Emily Verhoef, die op de 275m de derde plek nipt aan Silke van Engelen moest laten, legde beslag op de derde plaats overall.

Bij de jongens werd Mathijs Kwakman de winnaar. Na winst op de 60m wist Mathijs op de 275 m een flink gat te slaan, waardoor hij met een verschil van bijna 3,5 seconden het kampioenschap won. Door twee knappe tweede plaatsen werd Levi Kapp tweede. Alex Kim werd solide derde.

Klik hier voor de uitslagen per categorie, klik hier voor de uitslag van het totaal klassement en klik hier voor de uitslag van de massastart.

Foto podium clubkampioenschap 2016 -2017: Vlnr: Levi Kapp, Lisan Verheijen, Mathijs Kwakman, Talisha Renes, Emily Verhoef Alex Kim ontbreekt op de foto.

Schaatsvaardigheidsdiploma’s
Op de slotmiddag ontvingen de jeugdschaatsers ook hun 2 behaalde diploma’s. Eén diploma waarop het technische schaatsvaardigheidsniveau staat, en door de trainers voorzien van ‘Tops en Tips’. Het tweede diploma is het resultaat van een vaardigheidstest op basis van snelheid en uithoudingsvermogen. In een vooral feestelijk opgezet evenement, georganiseerd door 8 regionale verenigingen op De Vechtsebanen in Utrecht, staan zo’n 500 schaats(t)ers op het ijs. Het spektakel wordt gevolgd door meer dan 1000 toeschouwers die tijdens de duurproef het gehele peloton iedere ronde luid toejuichen. Anders dan bij bijvoorbeeld zwemdiploma’s is het niet nodig dat de diploma’s oplopend worden behaald. Iedereen behaalt direct het diploma dat past bij de eigen prestatie. Om het niveau te bepalen worden eerst een slalom en een start/stop proef, beide over een afstand van 90 meter, afgelegd. Deze vaardigheidstoets wordt gevolgd door een duurproef die afhankelijk van het niveau tot maar liefst 22 ronden op de 400-meterbaan omvat.

Hoewel het seizoen net is afgelopen, staan de jeugdleden alweer in de startblokken voor het nieuwe seizoen. Dat start in mei met de wekelijkse ‘droogtraining’ bij AV Pijnenburg en de skeelertrainingen. In juni kunnen ook de ‘Kies je Sport’-deelnemers weer kennis maken met het skeeleren.

Schaatsen.nl Twitter